A Gazdasági Versenyhivatal közleménye

Nem sértett versenytörvényt az UPC

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa az UPC 2003. évi áremelésével kapcsolatban nem állapított meg jogsértést a ma megtartott tárgyaláson. A magyar kábeltelevíziós piac legnagyobb szolgáltatója - hasonlóan a piac legtöbb szereplőjéhez - évente rendszeresen emeli programcsomagjainak havi előfizetési díjait, így történt ez 2003-ban is. A GVH az áremeléssel kapcsolatban azt vizsgálta, hogy egyrészt az összességében túlzott mértékű volt-e, másrészt megvalósított-e tisztességtelen keresztfinanszírozást előfizetőinek különböző csoportjai között.

Összességében akkor minősül a kábelszolgáltató díjemelése versenyjogba ütközően jogsértőnek, ha az indokolt költségein felül túlzott nagyságú nyereség elérését eredményezi a vállalkozás számára. A GVH vizsgálata megállapította, hogy az UPC 2003. évi nyereségessége - a végrehajtott díjemelések ellenére - jelentős mértékben alatta maradt az iparágban normálisnak tekinthető mértéknek, ezért a díjemelésekkel összességükben nem minősülhettek versenytörvénybe ütközően túlzottnak.

A tisztességtelen keresztfinanszírozás akkor állapítható meg, ha a szolgáltató a hálózatainak és/vagy programcsomagjainak egy részén az átlagosnál jelentősen és tartósan magasabb ún. nettó korrigált díjakat állapít meg, miközben más hálózatain és/vagy programcsomagjain az átlagosnál lényegesen és tartósan alacsonyabb díjakat fizetnek a fogyasztói. A jogsértés lényege, hogy az előfizetők egy része az előfizetők más csoportjánál lényegesen nagyobb arányban járul hozzá a szolgáltató költségeinek, illetve nyereségének fedezéséhez. Ez utóbbi jogsértés különösen akkor állapítható meg, ha az alacsonyabb díjazású szolgáltatási területén vagy annak határán tényleges, illetve potenciális versenytárs szolgáltató is jelen van. A lefolytatott eljárásban ilyen terület nem volt megállapítható, ezért az eljárást a Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa megszüntette.

Budapest, 2004. május 11.

dr. Horváth Anita sk.
sajtófőnök