A Gazdasági Versenyhivatal közleménye

A GVH bírságot szabott ki két, valótlan példányszámokat közlő lapkiadóra

A Gazdasági Versenyhivatal fogyasztók megtévesztésének gyanúja miatt külön-külön versenyfelügyeleti eljárást indított az alább említett két lapkiadó ellen, miután tudomására jutott, hogy nevezettek a valóságosnál magasabb példányszámokat közölnek kiadványaikról különböző híradásokban.

A GVH Versenytanácsa a mai napon megtartott egyik tárgyalásán megállapította, hogy a budapesti Veritas-Invest Ingatlanforgalmazási és Befektetési Rt. a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított, amikor az általa kiadott "Házépítés" című lapjának példányszámára vonatkozóan valótlan adatokat tett közzé a "Média Ász" című kiadvány egyes számaiban és 2001. március 6-tól az Interneten közölt ún.. médiaajánlataiban.

A mai napon megtartott másik tárgyaláson a GVH Versenytanácsa az ugyancsak budapesti Prevent Média Szolgáltató Kft. jogsértését is megállapította és a fogyasztók megtévesztésére alkalmasnak minősítette, hogy a Kft. 2002-ben és 2003-ben a "Média Ász"-ban, továbbá az Interneten található "Média Katalógus"-ban, és a "Médiaajánlat 2004" elnevezésű ajánlatában az általa kiadott "Recept Nélkül" című lap példányszámáról, illetve olvasottságáról a valóságosnál magasabb (azaz valótlan) adatokat közölt.

A GVH Versenytanács a Veritas-Invest Ingatlanforgalmazási és Befektetési Rt.-t 1 millió (azaz Egymillió) forint, a Prevent Média Szolgáltató Kft.-t 750 ezer (azaz Hétszázötvenezer) forint bírság megfizetésére kötelezte. A GVH Versenytanácsa mindkét ügy kapcsán kiemelte határozatának indoklásakor, hogy a lapok kiadói által közölt példányszám fontos mutató a lapokban reklámokat elhelyezők számára.

Budapest, 2004. április 20.

Elnöki Titkárság