Újabb fúzió a Coop csoportban

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy a Nyírzem Zrt. 60 százalékos részesedést szerezzen a Mezőkövesd Zrt-ben.

A Nyírzem Nyírség-Zemplén Coop Kereskedelmi Zrt. (Nyírzem Zrt.) 2009. április 14-én adásvételi szerződéseket kötött a Mezőkövesd COOP INVEST Vagyonkezelő Zrt. (Mezőkövesd Zrt.) részvényeinek megvásárlására, és ezzel 60 százalékot meghaladó szavazati jogot szerzett a Mezőkövesd Zrt.-ben.

A Nyírzem Zrt. és az általa irányított vállalkozások (Nyírzem-csoport) meghatározó tevékenysége az élelmiszer- és élelmiszer jellegű termékek kiskereskedelme döntően Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Baranya és Tolna megyékben. A Nyírzem-csoport részesedése az országos élelmiszer kiskereskedelmi forgalomból nem éri el a 0,5 százalékot.

A Mezőkövesd Zrt. 71-100% szavazati joggal rendelkezik további két zrt.-ben és három kft.-ben, melyek cégekkel közösen alkotja a Mezőkövesd-csoportot. A Mezőkövesd Zrt. leányvállalatai közül a Mezőkövesdi KER COOP Zrt.-nek meghatározó tevékenysége az élelmiszerek nagy- és kiskereskedelme döntően Borsod-Abaúj-Zemplén, kisebb részben Heves, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A Mezőkövesd-csoport kevesebb, mint 0,5 százalékkal részesedik az országos élelmiszer kis- és nagykereskedelmi forgalomból.

A versenytörvény szerint a GVH nem tagadhatja meg az engedély megadását, ha az összefonódás nem hoz létre, vagy nem erősít meg olyan gazdasági erőfölényt, amely akadályozza a hatékony verseny kialakulását, fennmaradását vagy fejlődését az érintett piacon.

A GVH szerint az élelmiszer nagykereskedelmi piacon a két vállalkozás-csoport az összefonódást követően együttesen is olyan csekély piaci részesedéssel rendelkezik majd, ami nem vet fel versenyjogi aggályokat.

Az élelmiszerek kiskereskedelme tekintetében a GVH egyfelől a Nyírzem-csoport (azon belül is különösen a Mecsek Füszért Zrt., és a Nyírzem Zrt), másfelől a Mezőkövesdi KER COOP Zrt. tevékenységét vizsgálta. A Mecsek Füszért Zrt. és a Mezőkövesdi KER COOP Zrt. az élelmiszerek értékesítését olyan körzetekben végzi, amelyek különböző földrajzi piacokhoz tartoznak. A Nyírzem Zrt, és a Mezőkövesdi KER COOP Zrt. tevékenységi területe Borsod-Abaúj-Zemplén megyében közelít egymáshoz leginkább (előbbi 29, utóbbi 28 településen van jelen), de ebben a megyében sincs olyan város, amelyben mindkét vállalkozás boltot üzemeltetne. A két vállalkozás közötti kapcsolat kialakulása egymástól elkülönült piacon aktív vállalkozások között hozott létre összefonódást, így a tranzakciónak nincs hatása az élelmiszer kiskereskedelemi piacon.

Az összefonódásnak elvileg lehet piaci hatása abból adódóan, hogy a Mecsek Füszért Zrt. végez élelmiszer nagykereskedelmi tevékenységet is. A Mecsek Füszért Zrt. és a Mezőkövesdi KER COOP Zrt. egymástól távol eső működési területe, illetve a Mecsek Füszért Zrt-nek az országos élelmiszer nagykereskedelmi forgalomból való minimális részesedése alapján azonban kizárható, hogy az összefonódás versenyproblémákhoz vezethetne.

Mindezekre tekintettel a GVH az összefonódást engedélyezte.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-64/2009.

Budapest, 2009. július 21.

További információ a sajtó számára:
Mihálovits András
email: Mihalovits.Andras@gvh.hu