Továbbra is kiemelkedő számban érkeznek fogyasztói jelzések a www.ingatlandepo.com , www.ingatlanbazar.com és www.ingatlanbazar.net ingatlanportálokon elhelyezhető ingyenes ingatlanhirdetésekkel kapcsolatban, ezért a Gazdasági Versenyhivatal GVH) az alábbiakra hívja fel a fogyasztók figyelmét:

A Gazdasági Versenyhivatal versenyfelügyeleti eljárás (Vj-122/2010) keretében megvizsgálta a fenti honlapokat üzemeltető vállalkozások tevékenységét és határozatában megállapította, hogy a fogyasztó számára csak egyszer, a legelső hirdetése kapcsán van lehetőség a 30 napos ingyenes időszak igénybevételére. Ennek következtében nem kerül alkalmazásra a 30 napos ingyenes időszak, ha például korábban már helyezett el hirdetést a honlapon és azt törölte, majd ezt követően ismét hirdetést jelentet meg, vagy egyidejűleg több hirdetést helyez el a rendszerben.

Ha a fogyasztó a feladott hirdetést a feladástól számított 30. napot követően kívánja törölni, erre már csak akkor van lehetősége, ha a szolgáltató által nyilvántartott tartozása jóváírásra került (vagyis kifizette az eltelt fizetős időszak hirdetési díját). Ha a fogyasztó a vele szemben támasztott követeléseknek nem tesz eleget, akkor nincs lehetősége a hirdetés törlésére, a szerződés megszüntetésére.

Mit tehet a fogyasztó?

A Gazdasági Versenyhivatalnak nem áll módjában polgári jogi tanácsokat adni, így abban sem tud segíteni, hogy a fogyasztók kifizessék-e a vállalkozások követeléseit vagy sem, illetve, ha már teljesítettek, hogyan követelhetik azt vissza, hiszen az egyes követelések jogszerűségét továbbra is csak bíróságok ítélhetik meg. A GVH határozatát azonban a panaszos felhasználhatja a bíróság előtt, ilyen formában javíthatja pozícióját egy esetleges perben.

Mire érdemes figyelni?

Online vásárlás, szolgáltatás megrendelése előtt mindenképpen érdemes tájékozódni arról, hogy ténylegesen ingyenes-e a szolgáltatás, illetve, hogy milyen további kötelezettségekkel jár a megrendelés.

Ha egy regisztrációhoz kötött, hosszabb távú, illetve megújuló szerződésbe vágunk bele, érdemes az aktuális szerződéses feltételeket elmenteni : a szerződések feltételei ugyanis változhatnak. A változásokról a szolgáltatók különbözőképpen értesítik a feleket: ezen módok is a szerződéses feltételek között kell, hogy szerepeljenek.

Fontos, hogy fel kell tüntetni a vállalkozásoknak a honlapot üzemeltetők adatait : nevét és székhely címét , az ügyfélszolgálat elérhetőségeit. Ha egy vállalkozás nem ad meg ügyfélkapcsolati adatokat, elérhetőségeket , e-mail címet, vagy az adott elérés számunkra nehézkesnek tűnik, akkor - függetlenül attól, hogy a feltüntetés kötelező-e vagy sem - tudatosan eljárva el kell gondolkodni azon, hogy esetleges panaszunk vagy kérdésünk esetén hogyan tudjuk majd a vállalkozást elérni.

További tájékoztató anyagok az eljárással kapcsolatban:

Döntött és perel a GVH az ingatlandepo.com honlappal kapcsolatban

A GVH első közérdekű keresete

A GVH utóvizsgálatot indított az Ingatlandepo ügyben