A GAZDASÁGI VERSENYHIVATAL ELNÖKÉNEK ÉS A GVH VERSENYTANÁCSA ELNÖKÉNEK 1/2009. SZÁMÚ KÖZLEMÉNYE a bírság összegének megállapítása antitröszt ügyekben tárgyú 2/2003. számú közlemény és az azt módosító 2/2005. számú közlemény visszavonásáról

A tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló, módosított 1996. évi LVII. törvény (Tpvt.) 36. § (6) bekezdése szerint a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke a Versenytanács elnökével együttesen a GVH jogalkalmazási gyakorlatának alapjait ismertető közleményt adhat ki. A közleménynek nincs kötelező ereje, rendeltetése a jogalkalmazás kiszámíthatóságának növelése.

A GVH elnöke és a GVH Versenytanácsa elnöke 2003. december 15-én adta ki a bírság összegének megállapítása antitröszt ügyekben tárgyú 2/2003. számú közleményét (antitröszt bírságközlemény). A Tpvt. módosításáról szóló 2005. évi LXVIII. törvény 2005. november 1-jei hatállyal olyan módosításokat vezetett be, amelyek miatt szükségessé vált a 2/2003. számú antitröszt bírságközleményben foglaltak módosítása. A 2/2005. számú módosító közleményt 2005. december 20-án adta ki a GVH elnöke és a GVH Versenytanácsa elnöke.

A GVH elnöke és a GVH Versenytanácsa elnöke az antitröszt bírságközleményt (és annak módosítását) a mai naptól a GVH versenyfelügyeleti eljárásaiban - ideértve a folyamatban lévő ügyeket is - nem tekinti alkalmazandónak. Ennek indoka, hogy az elmúlt évek versenytanácsi és bírósági gyakorlata alapján az antitröszt bírságközleményben foglalt bírságszámítási módszer pontosítására, továbbfejlesztésére van szükség. A közlemény felülvizsgálatával a GVH - az európai tendenciának is megfelelően - nagyobb teret kíván biztosítani a versenyt romboló kartellek elrettentő erejű bírságolása előtt.

Budapest, 2009. május 18.

Dr. Nagy Zoltán
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke