A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) hetedik alkalommal szabott ki bírságot a hatóság tudomásulvételét megelőzően végrehajtott összefonódásért.

Az ügy előzményét az ETS Efficient Technical Solutions GmbH által 2018 júniusában benyújtott összefonódás-bejelentés képezte, amely alapján a GVH megállapította, hogy a TGS Engineering Kft. megszerzése nem csökkenti jelentős mértékben a versenyt. A Hivatal ezért - hatósági bizonyítvány kiadásával - tudomásul vette az épületgépészeti szolgáltatások piacát érintő tranzakciót.

Az összefonódás bejelentése alapján azonban egyúttal az is felvetődött, hogy az ETS már a versenyhatóság döntése előtt megszerezte az irányítási jogokat, és ezzel megsértette a versenytörvényben szabályozott, a bejelentés-köteles összefonódásokra vonatkozó végrehajtási tilalmat. A hatóság ilyen esetekben bírságot szabhat ki akkor is, ha egyébként azt állapította meg, hogy a fúzió nem csökkenti jelentős mértékben a versenyt. A lefolytatott versenyfelügyeleti eljárás megállapította a jogsértést, valamint 4,4 millió forint bírság megfizetésére kötelezte az érintett vállalkozást.

A GVH törekszik a kiemelten hatékony és gyors ügyintézésre a fúziós eljárásokkal összefüggésben. Ennek érdekében az elmúlt években számos intézkedést vezetett be: külön fúziós vizsgálati egységet hozott létre, illetve csökkentette az elintézési határidőket. E közben azonban a hatóság fokozott figyelmet fordít az eljárási jogsértések kiszűrésére is, mert a végrehajtási tilalom tiszteletben tartása, valamint a vállalkozások által benyújtott adatok teljessége és hitelessége nélkülözhetetlen feltétele az összefonódások versenyhatósági ellenőrzésének.  A végrehajtási tilalom 2014. július 1-i bevezetése óta ez volt a hetedik ügy, amelyben a GVH ilyen jellegű jogsértést állapított meg, és bírságot szabott ki.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj/23/2018.

Budapest, 2018. december 17.

sajto@gvh.hu

További információk: