Nem gyógyít az infravörös derékalj

Nem gyógyít az infravörös derékalj

Az általa forgalmazott infravörös derékaljnak gyógyhatást tulajdonított az Aranyasszony Kft., ám állításait nem tudta hitelt érdemlően igazolni. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) emiatt 3 millió forintos bírságot szabott ki a vállalkozásra.

A GVH annak vizsgálatára indított eljárást az Aranyasszony Kereskedelmi és Szolgáltató Kft-vel szemben, hogy az általa utazással egybekötött termékbemutatók keretében forgalmazott infravörös derékalj népszerűsítése során nem sértette-e meg a versenytörvényt. A GVH megállapította, hogy a vállalkozás a terméknek gyógyhatást, egészségre ható tulajdonságokat tulajdonított és azt állította, hogy az alkalmas betegségek, illetve az emberi szervezet működési zavarainak vagy rendellenességeinek a gyógyítására.

A GVH-nak nem az a feladata, hogy a különböző hatóságok által lefolytatott vizsgálatokat megismételve vagy azok helyett szakértői bizonyítást folytasson le az áru emberi egészségre gyakorolt hatását illetően. A versenyhatóság feladata az, hogy elemezze: a fogyasztóknak szóló tájékoztatásokban megfogalmazott állítások gyógyhatásra utalnak-e vagy sem. Ha a tájékoztatások ilyen hatást fogalmaznak meg, akkor a jogsértés megállapítható, amennyiben az állítások valóságnak való megfelelését a vállalkozás hatósági engedéllyel vagy más módon nem bizonyítja. A fogyasztókhoz eljuttatott információk valóságtartalmát, a tényállítás valóságát ugyanis minden esetben a közreadójának kell igazolnia. Ha a vállalkozás nem tesz eleget ennek a kötelezettségnek, úgy kell tekinteni, hogy az információ, a tényállítás nem felelt meg a valóságnak.

Mivel az Aranyasszony Kft. nem bizonyította hitelt érdemlően, hogy az infravörös derékalj rendelkezik gyógyhatással, a GVH megállapította, hogy a vállalkozás 2008 márciusától 2008 augusztusáig a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított, 2008 szeptemberétől 2008 novemberéig pedig tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott. Emiatt a vállalkozás 3 millió forint bírságot kapott. A bírság összegének megállapításakor a versenyhatóság súlyosbító körülményként értékelte, hogy a súlyos jogsértés sérülékeny fogyasztókat érintett és olyan termékkel összefüggésben valósult meg, amely tényleges hatásáról a fogyasztók teljes bizonyossággal sosem győződhetnek meg. Ráadásul az infravörös derékaljjal kapcsolatos, több hónapon át tartó kommunikáció középpontjában a jogsértő tájékoztatás állt.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-35/2009.

Budapest, 2009. december 21.

További információ a sajtó számára:
Mihálovits András